Skip to content

Artistieke leiding

In 2013 heeft Paulien Kostense, medeoprichter en artistiek leider van ABC, afscheid genomen. Daniel Rouwkema, eerder koorrepetitor bij ABC, heeft gedurende een jaar het ensemble geleid. Vanaf voorjaar 2014 heeft Rein de Vries ad interim de leiding op zich genomen. Per 1 januari 2015 is Hoite Pruiksma de dirigent/artistiek leider.

Hoite studeerde kerkorgel en directie in Leeuwarden en Amsterdam en was als docent koordirectie verbonden aan het conservatorium van Tilburg. In 1993 richtte hij het beroepskoor Capella Frisiae op en werd dirigent/artistiek leider van de NSKK (Noordelijke Stichting voor Koorzang & Koorscholing) In dit kader was hij vooral actief in de drie Noordelijke provincies en dirigeerde hij verschillende koorproducties, o.a. de jaarlijkse Passie concerten. Hoite was jarenlang vaste dirigent van het Leeuwarder Kamerkoor, dirigeerde verscheidene Nederlandse gespecialiseerde koorformaties en werkte eveneens als repetitor bij het Noord Nederlands Concertkoor en het Groot Omroepkoor. Hij is artistiek leider van de Nederlandse Bach Academie en voert met diverse, daaraan verbonden ensembles, overal in het land werk van J.S. Bach (waaronder de Mattheus- en de Johannes Passion) en tijdgenoten uit. Vanaf 1 oktober 2015 is Hoite ook dirigent van het Martini Jongenskoor in Sneek.

Hoite PruiksmaHij is een veelzijdig musicus en staat bekend als programmeur, initiator en dirigent van bijzondere muzikale gebeurtenissen en concerten. Zo was hij initiator van o.a. “the Drunken Sailor” in de haven van Laaksum met koor en brassband, de dans/muziekvoorstelling “Rite fan Wetter” (2008), het Brulboei Orgel op het IJsselmeer bij Stavoren (2010) en de openluchtopera “Orfeo” (Frysk Festival 2000 en Soestdijk 2011 en 2012) onder regie van Jos Thie. Hij componeerde verschillende werken zoals de eerste Jehannes Passy in de Friese taal waarvan de première in 1999 plaatsvond in Workum. Van deze Jehannes Passy verscheen een cd. Voor de Martinikerk in Bolsward componeerde hij een Mattheus Passie onder de titel “Stille Sneon”. Geïnspireerd op het nationale monument voor de Schuttevaart op Schokland, een beeldend kunstwerk van Ids Willemsma, componeerde hij het werk “See, see do wide see”, dat tijdens de onthulling van het beeld door Hare Majesteit de Koningin (mei 2009) in première ging. Voor It Kryst Kollektyf schreef hij een kerstoratorium “Maria’s Lofsang” (2010). In opdracht van de gemeente Coevorden (2012) componeerde hij een grote 18-stemmige Mis in het kader van een uitwisseling met de stad Brest (Wit Rusland). Op dit moment werkt hij aan een poëtisch oratorium op teksten van dichteres Aggie van der Meer, ‘It lân achter it each fan’e nulle’, o.a. in samenwerking met toneelgezelschap Tryater in Leeuwarden.